Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 
Uutisarkisto 10.10.2006 - 9.10..2008
Huom. KTM:n ja työministeriön  yhdistämisestä syntynyt työ- ja elinkeinoministeriö ei enää julkaise uraanivaltaushakemuksia sivuillaan, joten kaikki linkit eivät toimi.

La 14.2. 2009 klo 10 alkaen Laskiaistapahtuma ennen laskiaista Enon Riutan Ahomäessä, os. Kuusijärventie 560. Ajo-ohje Joensuusta päin: Joensuusta Enon suuntaan n. 28 km, viitta Kuusijärvi vasemmalle ja Kuusijärventietä 5,6 km, josta vasemmalle. Voi ajaa ylös pihan asti, pihaan mahtuu n. 20 autoa. Opaskartta
Vauhdikkaita pulkkamäkiä, hevosajelua, talvilintuhavainnointia, lumitaiteilua sään mukaan, kahvia, teetä, mehua, pullaa, nuotiomakkaraa (kolehtiraha matkaan) ja keskustelua.
Tied. Helena Pehkonen 040-7186879 tai helena.pehkonen@gmail.com.
9.12. Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastainen kansalaisliike kerää nimiä uraanivaltausten vastaiseen adressiin Joensuun pääkirjastossa vielä tänään 9.12. 15-19 ja huomenna keskiviikkona 10.12. 11-19.

Tupailtoja/keskustelutilaisuuksia Namura Finland Oy:n valtaushakemuksen kuulemiskierroksen tiimoilta:
26.11. Puhakalla Suppurantie 41, klo 18.00
27.11. Ahvenisella Junttilalla Murikantie 92, klo 18.00
3.12. Kyykässä Nuutisella, Matovaarantie 21, klo 18.00
4.12. Kontiolahden Valtuustosalissa klo 18.00 (järj. Kontiolahden luonnonystävät)
Alustuspuheenvuorot: Eero Liimatta ympäristökeskuksesta (pohjavedet, uraani) ja Heikki Simola Joensuun yliopistostasta (kulttuuri- ja perinnemaisemista, kaavoitus?). Tilaisuuteen ovat lupautuneen mukaan myös kunnanhallituksen puh.joht. Anu Niemi ja valtuuston puh.joht. Pertti Haukka. Kaikki kunnanhallituksen jäsenet on myös sähköpostitse kutsuttu mukaan.
9.12. Enon Kuusijärven kodalla klo 18.00
Ajo-ohjekartta

24.11. Ohjeita mielipiteen kirjoittamiseen TEM:lle valtaushakemuksista

17.11. Uraaniadressi. Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastainen kansalaisliike on laatinut adressin, jonka voi käydä allekirjoittamassa Enon, Kontiolahden, Lehmon kirjastoissa viimeistään 10.12. 
Halukkaat voivat kerätä adressia myös itsenäisesti. Tulostettava kahden liuskan versio (mahtuu 26 nimeä) tai kymmenen liuskan versio (mahtuu pari sataa nimeä). Kerätyt adressin tulee sitten lähettää ministeriöön viimeistään 11.12.osoitteeseen: Työ- ja elinkeinoministeriö, Kaivosasiat Dnro 101/652/2007, PL 32, 00023 Valtioneuvosto
10.11. Namura Finland Oy on hakenut kaivoslain mukaisia tutkimuslupia (valtausoikeuksia) uraanimalmin etsimiseksi Paukkaja 1-180 (kartta) nimisillä alueilla Enon (4370 ha) ja Kontiolahden (1480 ha) kunnissa (yhteensä 58 km2). Kaikki hakemusasiakirjat ja tarkat kartat löytyvät työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta: http://www.tem.fi/index.phtml?s=3003
Mikäli tutkimuslupa myönnetään, saa hakija oikeuden suorittaa malminetsintätutkimuksia. Päättäessään hakemuksesta ministeriö voi harkita valtausajan pituutta suhteessa esitettyyn tutkimussuunnitelmaan. Ministeriö voi myös asettaa päätöksessään lupamääräyksiä hakijan noudatettavaksi.
Hakemuksesta kuullaan samanaikaisesti alueen maanomistajia ja muita oikeudenhaltijoita. Tämän lisäksi varataan niille, joiden oikeutta ja velvollisuutta asia koskee, sekä muille, joiden elinympäristöön, työntekoon ja muihin oloihin asialla voi olla huomattava vaikutus, mahdollisuus lausua asiasta mielipiteensä. Hakemuksen vireillä olosta tiedotettiin yleistiedonannolla Karjalainen -lehdessä 10.11.2008.
Hakemuksesta pyydetään lausunto Enon ja Kontiolahden kunnilta, Pohjois-Karjalan
ympäristökeskukselta ja Museovirastolta.
Mielipiteet tulee lähettää kirjallisesti diaarinumero (Dno 101/652/2007) mainiten ministeriön kirjaamoon osoitteeseen: Työ- ja elinkeinoministeriö, Kaivosasiat Dnro 101/652/2007, PL 32, 00023 Valtioneuvosto tai sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo(at)tem.fi. Mielipiteet tulee jättää viimeistään 12.12.2008.

Kaivoslakityöryhmän ehdotuksen lausunnot. Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti kaivoslakityöryhmän ehdotuksen uudeksi kaivoslaiksi laajalle lausuntokierrokselle. Lausuntoaika päättyi 27.11.2008. Lue lausunnot: http://www.tem.fi/index.phtml?s=2938

A-talk TV1 to 9.10. Ylen Areenassa: http://areena.yle.fi/toista?id=1572537 (poistunut)
Uraania takapihalla
Vieraina Enon uraanivaltausalueen laidalla asuva Marja-Liisa Tanninen, Arevan Suomen toimitusjohtaja Osmo Kaipainen, Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Pekka Nurmi ja geologian professori Matti Saarnisto. 

Uraani ja energia-vaalipaneeli Kontiolahden koulun Ohto-auditoriossatorstaina 9.10. klo 18.00. Mukaan kutsuttu kaikkien puolueiden kunnallisvaaliehdokkaita, avauspuheenvuoro teol.tri. Pauliina Kainulainen. Järj. Kontiolahden Luonnonystävät ry

Joensuun ja Kontiolahden kunnallisvaaliehdokkaat uraanihankkeita vastaan. Yli 75% ehdokkaista suhtautuu vähintään jokseenkin kielteisesti uraaniin YLE:n vaalikoneen mukaan. Tilanne 2.10.

JUOKSUKARNEVAALI URAANIKAIVOSTA VASTAAN, ”TOUR DE URANIUM”!
Rospuutto-ryhmä kulttuuriyhdistys ry järjestää yhdessä uraanikaivostenvastaisen kansanliikkeen kanssa su 5.10.2008 klo 11-18 puolivallattoman kokoperheen ulkoilu- ja maraton- karnevaalin Jakokosken Seurojentalolla Kontiolahdella! Tapahtuma alkaa ohjelmallisella karnevaalihengen nostatustilaisuudella, johon pohjois-karjalaiset taiteilijat tuovat värikkään panoksensa.
Ohjelmassa Seurojentalolla (kartta, tarkempi) klo 11-13 on m.
FOLKSWAGEN-yhtye, JÖNGLÖÖRI MIIKKA NUUTINEN, PIA LINDY JA MAMMU KOSKELO - DUO, TEATTERI VÄKIVAHVAN OPISKELJOIDEN KUORO, RUNOILIJA TAPANI TAVI, KIRJAILIJA KARI TAHVANAINEN, ... Luvassa myös wokkia, poniratsastusta ja sanataidenurkkaus!
- Ohjelmallisen hengennostatustilaisuuden jälkeen klo 13.00 suoritetaan varsinainen lähtölaukaus ”maratonille” joka kiertää Kontiolahti-Enon uraanikaivosvaltausalueen ympäristössä. Reitille voi osallistua kuka tahansa ja sen voi kiertää karnevalistisessa hengessä joko n.20 km:n tai n. 42,195 km:n pituisena millä pelillä tahansa, vaikka pyörällä, autolla, jalan, juosten, traktorilla, sauvakävellen, hevosella mutta myös juosten! Paras puku ja/tai kulkupelikokonaisuus palkitaan pohjoiskarjalaisten kuvataiteilijoiden Reima Hirvosen ja Eeva Riikosen taiteella!
- Tempauksella halutaan kiihkottomasti herättää positiivista ja aktiivista kansalaiskeskustelun ilmapiiriä tässä aluetta ja koko Pohjois-Karjalaa koskevassa arassa aiheessa.
- Lisätiedot : Hanna Kirjavainen, Rospuutto-ryhmä kulttuuriyhdistys ry
kirjavaishanna@hotmail.com, 040 531 5138

21.9. Energiavaihtoehdot ja uraani-keskustelutilaisuus Joensuussa Pakkahuoneella.
Klo 10 - 12 Keskustelutilaisuus: Risto Isomäki - Energiavaihtoehdot ja uraani
Klo 13 - 16 Vierailu uraanikaivosten valtausalueelle Kontiolahdessa ja Enossa. Linja-auto lähtee klo 13 Pakkahuoneelta matkustajasatamasta. Matkan hinta 5€/aikuinen, lapset 0€.
Järjestäjä: Joensuu-liike ry
Yhteyshenkilöt: Martti Vaskonen p. 0504048322, martti.vaskonen(at)hotmail.com; Tuija Kivilinna p. 0504645926, tuija.kivilinna(at)gmail.com

11.9. Uraanikaivoshankkeet ja ympäristön oikeudenmukaisuus Pohjois-Karjalassa keskustelutilaiisuus. Joensuun Seudun Vasemmistonuoret ja Joensuun KSL:n opintojärjestö  järjestävät uraani-aiheisen keskustelutilaisuuden to 11.9.2008  klo.19.00 Joensuussa ravintola Wanhassa Jokelassa, osoite Torikatu 26. Aiheesta keskustelemassa tutkija Pertti Rannikko, aktivisti  Ilkka Ryhänen ja kunnallisvaaliehdokas Ilona Aho.

8.9. Uraanitietoa juukalaisille. Ranskalaisyhtiö Areva tutkii Enossa valtausta uraanikaivoksen perustamiseksi. Yhtiö on ollut otsikoissa myös Olkiluodon ydinvoimalan rakentamisessa ilmi tulleiden ongelmien vuoksi. Kaivosvaltauksia ja -varauksia on ollut laajemminkin, mm. Juuan Joensuunkylällä. Enossa on useita valtauksia, samoin Kontiolahdella, Nilsiässä, Kuopiossa, Sotkamossa. Juuka on siis haarukassa. Miten mahdollisesti alkava uraaninlouhinta vaikuttaa elinoloihimme ja -keinoihimme?
Tietoa tämän hetken tilanteesta ja näkymistä saa Juuassa maanantaina 8.9. järjestettävässä tilaisuudessa. Alustajana on Pohjois-Karjalan uraaninvastaisen kansalaisliikkeen aktiivi Markku Aho, ja hän tuo nähtäväksi myös videonäytteitä uraaninlouhinnan ympäristövaikutuksista eri puolilla maailmaa. Keskustelutilaisuus alkaa Alapetrassa klo 18 ja on avoin kaikille kiinnostuneille.

5.9. klo 18.00 Kajaanissa "Uraanihankkeet, kaivoslain uudistus ja kansalaistoiminnan mahdollisuudet" Kajaanin kaupungin valtuustosali, Pohjolankatu 13, 2. krs.
Puhujana Tapani Veistola, luonnonsuojelusihteeri, Suomen luonnonsuojeluliitto
Esitelmän jälkeen mahdollisuus keskusteluun ja kysymysten tekoon.
Kahvitarjoilu. Järjestää: Kainuun luonnonsuojelupiiri ry

Kuhmon uraani-ilta to 4.9. klo 18-21, Kuhmo-talo, Pajakka-sali
18.00 Tarja Leinonen, Lentua-Seuran pj. Tervetulosanat
18.10 Tapani Veistola, luonnonsuojelusihteeri, Suomen luonnonsuojeluliitto: Uraanihankkeet, kaivoslain uudistus ja kansalaisten mahdollisuudet
18.40 Toni Eerola, Namura Finland: Uraaninetsintäyhtiön edustajan puheenvuoro
19.10 Markku Aho, Pohjois-Karjalan uraaninvastainen kansalaisliike:     Kansalaistoiminta Pohjois-Karjalassa. Kuntien kannanotot uraanikaivoshankkeisiin.
19.30 Tuomo Tormulainen, Pohjois-Karjalan uraaninvastainen kansalaisliike: Ilmastonmuutos ja energiantuotanto
19.50 -  Keskustelua

5.-7.9. Taisto Reimaluoto -teatterifestivaaleilla Kontiovaaran entisellä koululla Jakokoskella jaetaan myös uraanitietoa. Lisätietoja ja lippuvarausohje. Kartta. Vielä muutamia lippuja jäljellä

11.8. Enon kunta vastustaa Mawson Energi AB:n valtaushakemusta, joka tähtää uraanikaivoksen avaamiseen Paukkajanvaaralle. Kunnanhallitus antoi maanantaina lausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle. Valtaushakemus koskee noin 99 hehtaarin aluetta Ahvenisen kylän länsipuolella, Romppalantien ja Vanhankaltimontien kainalossa.
Kunnanhallitus perustelee kantaansa mahdollisen kaivostoiminnan haitallisilla vaikutuksilla luontoon ja ympäristöön. Valtaushakemuksen kohteelta on alle kymmenen kilometriä Kolin kansallispuiston etelärajalle ja noin kuusi kilometriä Kolvananuuron luonnonsuojelualueelle.
–Matkailun kehittämisen kannalta Joensuun-Kolin alueelle sijoitettavat uraanikaivoshankkeet ovat vahingollisia. Paukkajanvaaran valtauslupahakemus on ristiriidassa Kolin maailmanperintöhankkeen kanssa. Uraanikaivostoiminta ei ole ekologisesti kestävää toimintaa, kunnanhallitus toteaa.
Kunnanhallituksen mukaan mahdolliset uraanikaivostoiminnan myönteiset työllisyysvaikutukset eivät riitä kompensoimaan sen kielteisiä vaikutuksia matkailulle, alkutuotannolle ja asumiselle.

Enon seurakunnassa jyrkkä ei uraanille. Enossa ja Kontiolahdella tehdään parhaillaan koekairauksia, joiden tavoitteena on uraanikaivostoiminnan käynnistäminen. Enon seurakunnassa tilannetta on seurattu huolestuneena ja nyt on ryhdytty sanoista tekoihin. Asiasta huolissaan olevat seurakunnan työntekijät kokoontuivat keväällä yhteisen pöydän ääreen. Sen jälkeen kutsuttiin mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet tahot koolle yhteisen ja kaikkia koskettavan asian äärelle. 
”Luomakunnan sunnuntaita” vietetään 15.-17. 8. 2008. 
Perjantai 15.8.
9-10.00 lehdistötilaisuus. Sään salliessa naurishaudalla, kirkon viereisessä Yläpappilan puutarhassa. Nauriiden pesua ja tiedotusta tapahtumasta.
Lauantai 16.8.
12.00 Naurishaudan sytytys ja pistoaidan rakentamista kirkon parkkipaikalla
16.00 Bussiretki Riutan uraanialueelle. Kahvit Ahomäessä. Lähtö Srk-talolta
Sunnuntaina 17.8.
9.00 Uraanimarssi Enon torilta kirkkoon. Kaikenikäisille, erityisesti toivotaan mukaan lastenvaunuja.
9.30 alkaen enolaisten taiteilijoiden esirukousalttareihin tutustuminen Enon kirkossa. Mahdollisuus omien rukousaiheiden kirjoittamiseen. Urkumusiikkia.
10.00 Luomakunnan messu Enon kirkossa. Saarnaa Wille Riekkinen, liturgeina Armi Rautavuori ja Kati Nissi, mukana Veräjän musiikkiryhmä.
Messun jälkeen noin 11.30 naurishaudan avaaminen. Paikallisten herkkujen, eli luomakuntamme antimien maistelua srk-talolla, jossa myös näyttelyt avoinna. Matti Pihlatien diasarja uraanialueen luonnosta pyörii nonstoppina..
13.00 Paneelikeskustelu Enon kirkossa. Mukana tutkijoita ja poliitikkoja, ainakin geologian prof, Matti Saarinisto, tutkija Mika Flöjt Lapin yliopistosta, ministeri Tarja Cronberg. Paneelia johtaa teol.tri Pauliina Kainulainen.
n. 14.30 Paneelikeskustelun jälkeen Seurakunnan nuorten Messubändi soittaa. Harrastajateatteri Vastaryhmä esiintyy myös päivän aikana
Lehdistötiedote. Helsingin Sanomat 9.7. Kirkkotie 16.7. tai suoraan lehteen.

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoittaa, että Mawson Energi AB -yhtiön valtaushakemus on tullut vireille 2.4.2007 ministeriöön. Paukkajanvaara 1 -niminen valtausalue sijaitsee Itä-Suomen läänissä Enon kunnassa ja sen pinta-ala on noin 99 ha (katso kartat). Valtaushakemuksen asiakirjat ovat nähtävillä 30.6.–15.8.2008 välisenä aikana työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamossa, Aleksanterinkatu 4, 00170 Helsinki ja Enon kunnan kirjaamossa, Kunnantie 2, 81200 Eno. Ennen asian ratkaisemista ministeriö varaa mahdollisuuden esittää mielipiteitä valtaushakemuksesta. Mielipiteitä voivat esittää ne, joiden oikeutta tai velvollisuutta asia koskee, sekä muut, joiden elinympäristöön, työntekoon ja muihin oloihin asialla voi olla huomattava vaikutus.Mielipiteet tulee jättää viimeistään 15.8.2008.
Ilmoitus kuulemisesta kokonaisuudessaan mm. Enon kunnan sivuilla.

Vasta&vihtatalkoot su 29.6. klo 12- Tannisessa Joensuuntie 471. Tavoitteena 1000 kpl. Puukot mukaan. Samalla saat opastusta vihdanteossa, jos olet jo mestari tule opastamaan. Tied. Kauko Heiskanen 0400-578460.
UraaniKirppis Olemme varanneet pöydän su 13.7. Joensuun torikirppikseen. Tavaraa tarvitaan. Siivoa nurkista käyttökelpoiset, mutta sinulle tarpeettomat tavarat. Toimitus hinnoiteltuna Helena Pehkoselle mieluiten su 6.7. mennessä. Tied. 040-7186879.

Ke 18.6. klo 18.00 Kuvanveistäjä Pessi Mannerin viides uraanikaivosten vastainen kalliotaideteos  paljastettiin Kontiolahden Kyykässä (kartta).  Yli kuuden metrin läpimittainen aurinko ( Kuvia työstä, tekijästä ja julkistamistilaisuudesta) on veistetty lähes 2 miljardia vuotta vanhan silokallion pintaan. Lehdissä: Pielisjokiseutu 19.6., Kansan Uutiset 19.9. Maaseudun Tulevaisuus 27.6.)

16.6. Kuopion kaupunginhallitus: Puutosmäen alueella ja sen läheisyydessä on melko paljon ympärivuotista ja loma-asumista sekä matkailu-, virkistys- ja suojelualueita. Alueen maankäyttö on ratkaistu oikeusvaikutteisella yleiskaavalla. Uraanikaivostoiminta olisi ristiriidassa olevan maankäytön ja voimassa olevan yleiskaavan kanssa, eikä se sovellu alueelle. Kaupunginhallitus ilmoittaa jo tässä vaiheessa kaupungin vastustavan kannan valtaukseen. Lisäksi todetaan, että alueella on edelleen muitakin kaivoslain mukaisia esteitä. Päätös. Valtuustoaloitteet.

13.6. Arevan tutkimusalueet Enon Riutassa. Yhtiö on poistanut pintamaata neljässä kohdassa Kasivaaran päällä ja länsirinteellä (kartta). Kallion pinnasta eilen 12.6. ei löytynyt normaalia taustasätelyä korkeampia arvoja (vaihtelu 0,08-0,20 mSv//h). Vanhan 50 -luvun lopulla tehdyn atomilouhoksen ympärillä mitattiin normaaliin säteilyyn verrattuna 2-3 kertaisia arvoja (0,40-60 mSv/h). Atomilouhoksen pohjalla mittarimme ei riittänyt. Säteilyarvot ovat vähintään yli 50 kertaisia normaaliin taustasäteilyyn nähden.

La 24.5. klo 10 alkaen tutkimus- ja luontoretki Notkon uraaniuhkan
alueille. Kokoontuminen vanhan Paukkajanvaaran uraanikaivoksen
tienhaarassa Hutunvaarantiellä (kartta, tarkempi versio). Asiantuntevat retkioppaat. 
Perusretki Namuran uraanivaltaushakemusalueelle Ylä-Paukkajanjärven takamaastoon: lampia, hakkuuaukkoja (korvasieniä?), kalliometsiä, rotkoja, kosteikkoja. Maasto on paikoitellen hieman vaikeakulkuista, jalkineena vaelluskengät tai kumisaappaat. Kahvipullot ja muut eväät reppuun. Retkioppaina biologi, suotutkija Teemu Tahvanainen ja lintutuntija Reijo Erola.
Päivän voi käyttää kevyemmin myös soutelemalla tai melomalla Ylä-Paukkajanjärvellä tai retkeilemällä erillisellä kalliometsäalueella tai tutustumalla vanhojen metsien suojelualueeseen ja lehtojensuojelualueeseen. Nämä edellyttävät omatoimisuutta, kartat on valmiina. Venekin järjestyy ”tilauksesta”.
Retkien päätteeksi nuotiokahvit ja mahdollisuus tutustua peitettyyn vanhan uraanikaivoksen alueeseen ja mittailla säteilymääriä. Tied. Markku Aho 044-5767201

14.5. Arevan tiedotustilaisuus  Enon Riutassa. Areva on ainakin aluksi kiinnostunut alueesta Eno 5 Riuttalammen länsipuolella, ja siellä Kasivaarasta (kartta). Maanomistajien kanssa sovitaan korvauksista. Ympäristökeskukselle esitellään kaivupaikat etukäteen. Areva määrittelee vedenottamon valtausalueella Eno 9 olevan kaivon suoja-alueen vähintään KHO:n päätöksen mukaisesti 50 m:n laajuiseksi. Rupiliskoja suojellaan, jne.
Yksi paikallisen urakoitsijan telakaivinkone tulee kaivamaan 2-4 viikkoa  muutaman metrin leveitä kallioon ulottuvia tutkimuskaivantoja touko-kesäkuussa (tiedotusvälineille näytetyt paikat merkitty karttaan arvion mukaan vaalean sinisellä, voivat kyllä olla pidempiäkin). Tutkimusten etenemistä säätelevät kertyvät tulokset. Loppukesästä tulee alueella motoalustalle rakennettu syväkairauskone, jolla poraillaan sitten lyhyitä reikiä (100-300 m) paikoissa, jotka voivat olla kiinnostavia.
Nykyinen työohjelma kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen jatkotutkimukset budjetoidaan uudestaan. Joka tapauksessa Areva tulee pitämään valtausoikeuden koko 5:n vuoden ajan. Arevan tiedote.

URAANIA, TSERNOBYLIÄ, LUONTOA 
Pe 25.4. klo 18.00 Keskustelutilaisuus Louhiojan koululla
- Eero Liimatta, P-K:n ympäristökeskus: Kuusojan kankaan pohjavesitutkimukset ja jatkosuunnitelmat pohjavedenottoalueen laajentamiseksi.
- Matti Pihlatie: Uraanialueiden luontoa. Diaesitys.
- Tapani Veistola, Luonnonsuojeluliitto: Kaivoslain uudistamisen nykytilanne
Samana iltana
n. 20.30 Kokkotapahtuma Uuro-Eno-tien varrella Kuusojan levähdyspaikalla Enon ja
Kontiolahden rajalla Arevan valtauksen vieressä. Kahvia ja makkaraa.
Vastaavat uraaniuhkan karkoitustulet palavat ympäri Suomen alueilla, jolle kaavaillaan uraanikaivosta tai uraanivoimalaitosta.Tied. Tuomo Tormulainen p. 050-3234368 tai Markku Aho 044-5767201.
Saturday, April 26th 2008. International Day of Action Against nuclear power
http://chernobyl-day.org/?lang=en

Uraanipilkkitapahtuma Ylä-Paukkajajärvellä la 5.4..2008 klo 12 – 15
Talvisen liikunnan lomassa tietoa uraani-hankkeista, kahvia ja makkaranpaistoa ja tietysti kalastusta. Pienin ja suurin kala palkitaan. Tapahtuma on ilmainen.
Kokoontuminen vanhan uraanikaivoksen portilla. Opastus Ahveninen-Romppala tieltä, 6,3 km Ahvenisen suunnasta. Käännytään Hutunvaarantielle, jota 1,5 km.
Kartta löytyy tästä
Tiedustelut: Markku Aho 044 5767201, Tuomo Tormulainen 050 3234368
Järj. P-K:n uraanikaivosten vastainen kansalaisliike

Kaivoslaki uudistettava! Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastainen kansalaisliike luovutti 25.2. Joensuussa ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle kirjelmän Eno-Kontiolahti uraanivaltauksen johdosta. Ministeri ymmärsi kansalaisten  huolen ja lupasi, että kaivoslain uudistus tapahtuu tällä vaalikaudella yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Tiedote

Korkein hallinto-oikeus on 20.2. julkistetulla päätöksellä hylännyt valitukset KTM:n päätöksestä Cogema (nyk. Areva Resources Finland Oy) yhtiölle 2006 myönnetystä valtausoikeudesta uraanin etsimiseksi Eno ja Kontiolahden rajalla. Valituksen asiasta jättivät P-K:n ympäristökeskus, yksittäinen maanomistaja ja 50 maanomistajaa yhteisesti. KHO:n päätös: http://www.kho.fi/paatokset/42511.htm Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastaisen kansalaisliikkeen tiedote 20.2.2008. YLE Itä-Suomen uutise 21.3. saakkat: http://areena.yle.fi/toista?id=1100489

Viivästetty laskiainen Enossa Ahomäellä la 16.2. alkaen klo 12.00. Tarjolla on hyvät pulkkamäet, hevosajelua, kahvia, teetä, mehua ja nuotiomakkaraa. Tehdään myös lumiukkoja ja muuta lumitaidetta, koska 19.2. on ympäristöjärjestöjen toimintapäivä teemalla:”Lumiukot päästövähennyslain puolesta”. Kaiken lomassa keskustellaan uraanista. Mukaan kutsutaan erityisesti tulevia kunnallisvaaliehdokkaita. Parkkipaikkoja mäen päällä 20 autolle. Omat pulkat mukaan. Tied.:040 7186879

URAANIKAIVOS PUUTOSMÄKEEN ?
  Kanadalainen kaivosyhtiö Cooper Minerals on tytäryhtiönsä kautta jättänyt uraanikaivokseen tähtäävän valtaushakemuksen kauppa- ja teollisuus- ministeriöön.Valtaushakemus koskee laajaa aluetta Puutosmäen kylällä (kartta)
GTK:n valtausraportti 1973-75 tutkimuksista PDF 2,5 Mt 
Kevään 2008 aikana asianosaisilla on mahdollisuus antaa vastine työ- ja elinkeinoministeriölle
  Puutosmäen koululla järjestetään asiasta keskustelu- ja informaatiotilaisuus ma 21.01 2008 klo 18 alkaen.
  Tarjolla kahvin lisäksi tietoa. Mukana mm. Tapani Veistola Suomen Luonnonsuojelu- liitosta, Tuomo Tormulainen Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastaisesta kansalaisliikkeestä (esityksen tiivistelmä PDF 600 kt), Risto Ihantola Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksestä ja Helvi Heinonen-Tanski Pohjois-Savon Luonnonsuojelupiiristä. 
  Järjestää: Puutosmäen kylätoimikunta

Keskustelutilaisuus uraanihankkeista sunnuntaina 2.12.2007 klo 18.00 Louhiojan koululla Enossa. 
Suomen ja Pohjois-Karjalan tilanne, opastusta mielipiteiden esittämiseen kauppa- ja teollisuusministeriölle valtaushakemuksista. Järjestäjät: Enon luonnonystävät, ry Kontiolahden luonnonystävät ry ja Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastainen kansalaisliike. Uraani Uutiset 7/07 (PDF 350 kt)

27.11. AREVA Resources Finland Oy jätti 27.11. valtaushakemuksen Rumavuoman alueelle (n.13 km2) Yli-Tornion ja Rovaniemen rajalla.

14.11. KTM on käynnistänyt 9.10. maanomistajien ja muiden asianomaisten kuulemiskierroksen Agricola Resources Plc Enon Ylä-Paukkajan ja Höllärinvaaran valtaushakemuksesta.Mielipiteitä voivat esittää ne, joiden oikeutta tai velvollisuutta asia koskee, sekä muut, joiden elinympäristöön, työntekoon ja muihin oloihin asialla voi olla huomattava vaikutus. Ilmoitus kuulemisesta kokonaisuudessaan ja valtaushakemus- asiakirjat. Mielipiteet tulee jättää viimeistään 12.12.2007

29.10. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt ensimmäiset uraanikaivosten valtauksia koskevat valitukset. KHO:n päätöksellä ratkaistiin neljä samaa hanketta koskevaa valitusta Kuusamon Kouvervaarassa. Kauppa- ja teollisuusministeriö hyväksyi valtaushakemukset tammikuussa 2007 tietyin ehdoin ja rajoituksin. Ministeriön päätöksessä ei ollut kysymys kaivospiirin määräämisestä uraanikaivoksen perustamiseksi, vaan valtauskirjojen antamisesta tutkimustyötä varten. Käytännössä tutkiminen tarkoitti radonmittauksia maahan asennetuilla ilmaisimilla.
KTM:n Eno-Kontiolahden Arevan Kuusojan valtauspäätöksesta 5.12.2006 jätetyt valitukset ovat edelleen pohdinnassa. Ratkaisu on luvassa ensi vuoden puolella.

24.10. Enon, Kontiolahden ja Joensuun rajoilla Uramojärven seudulla on valmisteilla valtaushanke.Karelia Diamond Resources?
18.10. AREVA Resources Finland Oy ilmoitti varanneensa 16 aluetta Lapista. Saamelaisalueet on kuitenkin rajattu varausten ulkopuolelle.

12.10. KTM on käynnisti 9.10. maanomistajien ja muiden asianomaisten kuulemiskierroksen Karelian Resource Services Oy:n Enon Paukkajanvaaran alueen valtaushakemuksesta. Enon kunnanhallitus antoi oman kielteisen lausuntonsa 5.11. kokouksessa. Ilmoitus kuulemisesta kokonaisuudessaan ja valtaushakemusasiakirjat

8.10. Namura Finland Oy on jättänyt valtaushakemuksen 3.10. Kuhmon ja Sotkamon rajalle Vepsän alueelle ja 8.10. Kuopion Puutosmäkeen. Mawson Energi AB on jättänyt 4.10. valtaushakemuksen Nilsiän Saramäkeen.Tarkemmat tiedot puuttuvat, linkeistä löytyvät alueiden kartat.

24.9. Namura Finland Oy on jättänyt Kuhmon Kapustan alueen valtaushakemuksen täydennykseksi viereiset Hepo2 (Hepovaara) ja Lotto 1-2 (Löttövaara). Hakemukset ovat yhteensä alle 3 km2 ja ne sijaitsevat Vepsän kylällä Pohjois-Karjalan rajan tuntumassa..
KTM on käynnistänyt 18.9. maanomistajien ja muiden asianomaisten kuulemiskierroksen Kuhmon Kapustan alueen valtaushakemuksesta. Mielipiteitä voivat esittää ne, joiden oikeutta tai velvollisuutta asia koskee, sekä muut, joiden elinympäristöön, työntekoon ja muihin oloihin asialla voi olla huomattava vaikutus. Mielipiteet tulee jättää viimeistään 22.10.2007. Ilmoitus kuulemisesta kokonaisuudessaan.

21.9.  AREVA Resources Finland Oy ilmoitti tiedotustilaisuudessaan Kuusojan kankailla haluavansa jatkaa tarkempia uraanin etsintöjä Eno - Kontiolahden tutkimusalueella. Yhtiön ranskalainen emoyhtiö on hyväksynyt malminetsinnän  rahoituksen jatkamisen.
Yhtiö on tänään julkistanut viime kesänä tehtyjen ensimmäisten kenttätutkimusten tuloksia. Geologien suorittamat kartoitukset sekä ilmasta että maanpinnalta tehdyt mittaukset antavat viitteitä siitä, että alueella on uraanimalmin muodostusta. Seuraavaksi yhtiö haluaa aloittaa kairaukset. Esteenä ovat valtaspäätöksestä tehdyt valitukset. Yhtiö uskoo valitusten hylkäämiseen ja kansalaisliike valtauspäätöksen menemiseen uuteen käsittelyyn.
Yhtiön tiedote 21.9. Magneettiset lentomittaustulokset 2007 (kartta, 1112 kt) Arevan hakema valtausalue on 16 km2, lentomittausalue on. noin 60 km2 ja kartassa on tulokset noin 20 km2 alueelta.

14.9. Puolustaako Suomen valtio kansainvälisten kaivosyhtiöiden etua kansalaisiaan vastaan?  Enon kunnanhallituksen ja liikenneministeri Anu Vehviläisen tapaamisessa keskusteltiin uraanista. Tilaisuudessa uraanikaivosten vastainen kansalaisliike luovutti ministerille kirjelmän toimitettavaksi hallitukselle. Tiedote.

12.9. Kanadalainen Cooper Minerals Inc on ilmoittanut varanneensa 26 aluetta suomalaisen tytäryhtiönsä Namura Finland Oy:n nimissä Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomessa. Itä-Suomen varaukset sijaitsevat Kiihtelysvaarassa (Eronlampi Huhtilammella), Kuopiossa (Puutosmäki), Siilinjärvellä (Vironniemi, Toso, Kuivasteenmäki),  Iisalmessa (Savijärvi, Huutsaari, Pyylehto) ja Pielavedellä (Uiveronlahti). Yhtiön tiedote 8.1.2007. Kartta Suomen varaus, valtashakemus- ja valtaustilanteesta 12.9.2007.

11.9. Namura Finland Oy jättänyt noin 17 km2 valtaushakemuksen Kärsämäen kuntaan.  Kartat ja tutkimusuunnitelmat KTM:n sivuilla.

5.9. Areva Resources Finland Oy jätti Ranuan ja Rovaniemen kuntien raja-alueille noin 27 km2 varaushakemuksen. 

15.6. Namura Finland Oy jättänyt valtaushakemuksen Enon la Kontiolahden pohjoisosiin. Kartat ja tutkimusuunnitelmat KTM:n sivuilla.

5.7. Areva Resources Finland Oy päätti neljä päivää kestäneet matalalentomittaukset Eno-Kontiolahden tutkimusalueella ja sen ympäristössä.. Mittauksilla kartoitettiin maa- ja kallioperän sähköisiä ja magneettisia ominaisuuksia sekä luonnon radioaktiivisen säteilyn vaihtelua. Touko-kesäkuussa yhtiö suoritti maanpäällisiä gammasäteily- mittauksia samalla alueella. Koska valtauspäätös ei ole valituksista johtuen lainvoimainen, niin yhtiö ilmoitti tutkimusten tapahtuvan kaivoslain 3§ määrittelemän vapaan malminetsintä- ja jokamiehenoikeuden perusteella.

18.5. Mawson Energi AB jättänyt valtaushakemukset Tervolaan Lappiin ja Kuusamoon.

9.5. Namura Finland (Kanadalaisen Cooper Minerals Inc tytäryhtiö) jättää ulkorajoiltaan 91 km2 valtaushakemuksen parin kuukauden sisällä  Kyykkä - Ripulijärvi - Herajärvi - Hirvilahti - Suurmakko - Kuusjärvi alueelle (alustava kartta). Yhtiön geologi Toni Eerola sanoi 9.5. käydessään luonani kahvilla::"Valtausoikeutta haetaan radonmittausten tekemiseen alueella. Valtauksesta rajataan pois luonnonsuojelu- ja muiden ympäristölakien suojaamat kohteet. Hakemuksesta tiedotetaan mahdollisimman hyvin maanomistajille ja muille asianomistajille." Myös Karjalaisessa 10.5.2007.

8.5. Ranskalainen Areva aloitti tiistaina maastotutkimukset Enossa ja Kontiolahdella. Kesän aikana yhtiön geologit tekevät alueella mittauksia sekä keräävät havaintoja ja näytteitä. Lisäksi yhtiö tekee geofysikaalisia mittauksia lentokoneella. Syväkairausten tai kaivantojen tekoon yhtiöllä ei ole vielä lainvoimaista lupaa. 
Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi Arevalle viime lokakuussa tutkimusluvan Enossa ja Kontiolahdella noin 16 neliökilometrin suuruiselle alueelle. Valtausluvasta tehtiin kolme valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Areva odottaa ratkaisuja oikeudesta vielä tämän vuoden aikana. 
"Käytännössä valitukset eivät hidasta tutkimuksiamme, koska tämä perustiedon kerääminen olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä ensin", Areva Resources Finlandin toimitusjohtaja Kaipainen arvioi. Arevan tiedote 24.5.2007
Mawson Energi Ab on jättänyt 2.4. valtaushakemuksen Paukkajanvaaran vanhan kaivoksen itäpuolelle noin 100 ha alueelle.
- Kolme yritystä on jättänyt neljä uutta valtaushakemusta uraanin etsimiseksi kauppa- ja teollisuusministeriölle. Joukossa on luvattomista kairauksista Sallassa epäilty Agricola Resources Plc, joka joka hakee lupaa Enosta (7.3.) Namura Oy hakee valtausta Paltamoon ja Kuhmoon (2.3.), sekä Mawson Energi Ab Paltamoon (28.2.). Hakemukset ja kartat KTM:n sivulla ...
Uusin yhteenvetokartta Pohjois-Karjalasta (4.4.2007 tilanne)
Uusi varaus, vai mikä? Namura Finland Oy (Cooper Minerals Inc:n Suomen edustaja) on tehnyt laajan (lähes 90 km2) kaivoslaissa tuntemattoman esteettömyystodistushakemuksen valtaushakemuksen tekemistä varten Pohjois-Karjalan maistraatille helmikuun alussa Enon ja Kontiolahden kuntien pohjoisosiin Paukkajanvaaran vanhan kaivoksen ympärille.Osalle alueesta Karelian Resources Services Oy on jättänyt 1.12.2006 valtaushakemuksen ja samoin Agricola Resources Plc 7.3.2007. Alue ulottuu Kolvanan Uuron eteläpuolelta Enon Hirvilahteen. Kartat.

P-K:n kansanedustajaehdokkaat vastustavat uraanikaivoksia
- YLE:n vaalikoneessa tiedustellaan pohjois-karjalaisten kansanedustajaehdokkaiden kantaa uraanikaivoksiin. Reilut puolet ehdokkaista vastustaa taloudellisestikin kannattavien uraanikaivosten avaamista, vajaat kolmasosa suhtautuu vähintään epäilleen ja 8 ehdokasta pitää niitä mahdollisina. Lisää ...

Kuusamon kaupunki haluaa jäädyttää uraaniin liittyvät varaus- ja valtaushankkeet  Lisää ...

Valtakunnallinen Uraanitapahtuma Kuusamo, Vasaraperä 20-21.1.2007.
- Suomen uraanikaivosten vastaisten kansanliikkeiden tiedote 20.1.2007

KTM hylkäsi 19.1.2007 Arevan valtaushakemukset Uudellamaalla ja Kolarissa. Kuusamossa lupa radon-mittauksiin. Päätökset KTM:n sivuilla: Itä-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Kolari, Kuusamo. Katso myös lehtien uutiset.

Korkein hallinto-oikeus on aloittanut Enon ja Kontiolahden uraanivaltausluvasta tehtyjen valitusten käsittelyn. KHO on pyytänyt lupapäätöksen tehneeltä , jotka on toimitettava tammikuun 12. päivään mennessä. Tämän jälkeen oikeus kuulee valituksen tekijöitä. (P-K:n radio 9.12.2006)

Kauppa- ja teollisuusministeriön Arevalle myöntämästä uraaninetsintäluvasta Enon ja Kontiolahden alueella tuli määräaikaan mennessä kolme valitusta. Valitusaika korkeimpaan hallinto-oikeuteen päättyi maanantaina 4.12. Viranomaisten valitusoikeus loppui jo viikkoa aiemmin. Valittajia oli kaikkinensa yli 50, sillä yhdessä valituksessa oli mukana 49 valittajaa. Tässä valituksessa oli mukana valtausalueen maanomistajia, kuolinpesiä sekä yksittäinen kiinteistöyhtymä. Valitus koskee koko valtausaluetta.
Kahden muun valituksen tekijöinä olivat Pohjois-Karjalan ympäristökeskus ja enolainen maanomistaja. Maanomistaja katsoo valtauksen haittaavan puutarhayrityksensä toimintaa. Ympäristökeskuksen valitus koskee pohjavesialueita. Katso: Lehdet

Karelian Resources Services Oy on jättänyt 1.12.2006 valtaushakemuksen Paukkajan kaivosalueesta (64 ha) (osa Agricolan puutteellisena hylätystä valtaushakemusalueesta). Kartta, KTM:n sivulla valtaushakemus (pdf)

Kielteiset päätökset Agricola Resources Plc:n uraanivaraus- ja valtaushakemuksista Sallassa ja Enossa. KTM 17.10.2006
- Uusin yhteenvetokartta Pohjois-Karjalasta 18.10.2006

KTM:n valtauspäätös 10.10.2006  Areva NC:n Eno-Kontiolahti valtaushakemuksesta, alueen kartta ja valitusosoitus Eno-Kontiolahti alueelle on luettavissa KTM:n verkkosivuilla

Etusivulle
Päivitetty 9.3.2009