Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 
 
Uraanivaltauksista päätöksiä syyskuussa

SODANKYLÄ. Kauppa- ja teollisuusministeriö tekee ensimmäiset päätökset uraanivaltaushakemuksista syyskuun aikana.
     Ministeri Mauri Pekkarinen (kesk) kertoi torstaina Sodankylän Tankavaarassa, että ensimmäiset päätökset koskevat Pohjois-Karjalaan haettuja valtauksia.
     Seuraavat, Uudenmaan ja Lapin valtaushakemuksia koskevat päätökset tehdään hyvin nopeassa aikataulussa ensimmäisten päätösten jälkeen, Pekkarinen sanoi.
     Hän torjui metalliliiton ja kaivosteollisuuden arvostelun sen johdosta, että ministeriö on ryhtynyt erityisesti uraanivaltaushakemusten käsittelyssä kuulemaan myös asianosaisia, ennen muuta valtausalueiden maanomistajia. Kaivoslaki ei edellytä kuulemismenettelyä.
     
Ministeriön toiminnan on moitittu tyrehdyttävän kaivostoimintaa. Joidenkin tietojen mukaan useat ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat luopuneet tai luopumassa hankkeistaan Suomessa, koska kuulemismenettely pitkittää hakemusten käsittelyä. Sen myötä saattaa myös tietoja varattujen alueiden varannoista tihkua kilpailijoille.
     Asianomaisten kuulemiset perustuvat Pekkarisen mukaan Suomen uuteen perustuslakiin ja sen pohjalta säädettyyn hallintolakiin.
     "Se on myös nyky-yhteiskunnan pelisääntöjen mukaista", Pekkarinen katsoo.

JAAKKO TAHKOLAHTI / Helsingin Sanomat 11.8.2006
jaakko.tahkolahti@sanoma.fi

 
Etusivulle
uraanitieto @ tormunet.fi 

Päivitetty 7.8.2006