Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 

Pielisjokiseutu 23.8.2007

 

Uraanilöytöretkeilijä Toni Eerola alkuasukkaiden mailla

Pielisjokiseutu 16.8.2007 oli haastatellut varmaankin Eerolan toivomuksesta Eerolaa. No eihän siinä mitään. Terhakka kaveri kaiken kaikkiaan. Kuuntelimme häntä jo Kolin uraanikaivostapahtumassa.

Eerolan tarinat ovat toki tuttuja Arevan Kaipaisenkin tarinoinnista. Kumpikin toistaa toistamistaan, etteihän tässä mistään kaivoksesta ole kysymys. Pikku firmat täällä vain luontoretkeilevät ja huvin vuoksi siinä sivussa etsiskelevät malmikiviä. Eihän heillä ole kaivos tullut mieleenkään, kansalaisliike vain puhelee joutavia. Tiedämme tietenkin, että kaivostutkimuksista vain hyvin pieni osa johtaa kaivostoimintaan. Mutta miksi ihmeessä kansalaistoiminta jäisi odottelemaan kaivospiirin muodostamisvaihetta, koska vastustamme uraanikaivostoimintaa täysin, kokonaan ja ehdoitta.

Itse asiassa Eerola ja kumppanit sanovat olevansa liikkeellä ihan hyvän hyvyyttään. Etsivät maastosta radonriskialueita, että voivat varoittaa tietämättömiä alkuasukkaita ja kunnallisia päättäjiä rakentamasta moisille alueille.
Ilmeisen tarkoituksellisesti sotketaan se, että esim. luonnonuraanin lähettämään säteilyyn verrattuna kaivosjätteen louhittu ja murskattu kiviaines säteilee ihan eri määrin mm. siitä yksinkertaisesta syystä, että säteilevä pinta-ala on kasvanut valtavasti.

Uraanifirmat tuntuvat omaksuneen tuommoisen hieman lapsellisen ja kansalaisten täydelliseen tietämättömyyteen perustuvan tavan kertoa asioista. Heiltä on tainnut jäädä huomaamatta, että tämän alueen alkuasukkailla on ihan tietokoneita ja nettiyhteyksiä ja lukutaitokin jo varsin yleinen. Ehkä he ovat tottuneet toimimaan alueilla, joissa näin ei ole. Emme ole niin tyhmiä emmekä aivan tietämättömiäkään, että meille voisi tulla lepertelemään aivan poskettomia.

Toki kansalaisliike on valmis kuuntelemaan kaivosmiestenkin juttuja, kuten Eerolan osallistuminen Kolin tapahtumaan osoittaa. Meidän taholta ei vain ole valmiutta minkäänlaiseen kompromissiin, vaan haluamme toiminnallamme katkaista alkuunsa siivet uraanikaivoshankkeilta, jotka ovat koko ydinenergiateknologian tavoin täysin moraalittomia, alueen taloutta vahingoittavia ja aivan liian suuria riskejä sisältäviä. 

Luotamme enemmän geologian emeritusprofessori Matti Saarnistoon kuin tarinaniskijä Toni Eerolaan, pääsimme nimittäin vertaamaan näiden geologien sanomaa Kolin uraanikaivostapahtumassa. Ydinenergiateknologian ketju uraanikaivoksista ydinjätteiden loppusijoitukseen ja ydinasekytköksiin sisältää ihmiskunnan kannalta järjettömän suuria ja tarpeettomia riskejä. Muutaman kymmenen työpaikan vaikkapa 10-15 vuotta toimiva uraanikaivos aiheuttaa sijaintialueelleen pysyvän jätehaitan ja vahingoittaa muita elinkeinoja.

Haluamme jälleen kerran muistuttaa, että uraanikaivoksia vastustava liike rajaa toimintansa vain uraaniin. Muut kaivoshankkeet ovat asia erikseen. Kaivoslain uudistaminen on toki keskeinen vaatimuksemme ja yhtenä uudistamisen osana se, että radioaktiivisille aineille on lakiin saatava muusta kaivannaistoiminnasta erotettu käsittelyprosessinsa. Nykyinen tilanne vahingoittaa muuta kaivostoimintaa.

Anna-Liisa Pieviläinen
Helena Pehkonen
Marja-Liisa Tanninen 
 

Etusivulle
uraanitieto @ tormunet.fi 

Päivitetty 23.8.2007