EUROOPPALAINEN ATOMIVOIMA-KRIITTINEN 
KONFERENSSI HELSINGISSÄ 9.-11.11.2007

EUROPEAN NUCLEAR CRITICAL CONFERENCE 2007 

  8.11. Iltapäivällä eurooppalainen tapahtuma Italian suurlähetystön edustalla. 

Kirje Italian suurlähettiläälle

Arvoisa Suurlähettiläs

Kaksikymmentä vuotta sitten italialaiset äänestivät kielteisesti ydinvoimasta. Tuskin kukaan muista nyt, että toinen kahdesta kysymyksestä koski kansallista energiayhtiötä ENEL:ää.  ”Kyllä” voitto merkitsi käytännössä sitä, että ENEL:ää  kiellettiin osallistumasta kansainvälisiin rahoitussopimuksiin, jotka koskivat ydinvoimaa.  Siitä lähtein ENEL on ollut julkinen yhtiö, mutta Italian hallitus pitää edelleen itsellään eräänlaista 30 % kultaista osuutta ja koska kansanäänestys on yhä voimassa hallituksen täytyy myös toteuttaa sitä.

ENEL toimii täysin päinvastaisesti, se solmii sopimuksia CEE –maiden kanssa (Slovakia ja Bulgaria ovat tapetilla) rahoittaakseen ydinvoimahankkeita, kaupallisista syistä ja tuodakseen sähköä Italiaan.

Arvoisa Suurlähettiläs

Tällä viikolla Suomessa, maassa, jossa koetaan ydinvoiman uudelleen tuleminen kansalaisten voimakkaasta vastustuksesta huolimatta, kokoontuu ydinvoiman vastaisia aktivisteja ja energia-alan asiantuntijoita 25 Euroopan maasta kuulemaan kansanedustajia ja osallistumaan konferenssiin, jossa he haluavat yhä uudelleen kertoa ne syyt, miksi he vastustavat ydinvoimaa.

Todellakin sen lisäksi, että ydinvoima jättää tuleville sukupolville taakaksi likaisen perinnön vuosisadoiksi, se tulee erittäin kalliiksi yhteiskunnalle. Jos ydinvoiman todelliset kustannukset otettaisiin mukaan laskelmiin, niihin pitäisi sisällyttää vuosisatoja kestävä jätteiden käsittely ja varastointi, vanhojen voimaloiden vartiointi ja mahdollisten onnettomuuksien ja terrori-iskujen kustannukset.  Tästä johtuen ainuttakaan ydinvoimalaa ei ole koskaan rakennettu ilman massiivista valtion tukea.

Lopultakin tulee huomata, että ne mahtavat taloudelliset investoinnit, jotka ovat välttämättömiä ydinvoimalle, tekevät mahdottomaksi omata laadukkaita resursseja uusiutuvien energialähteiden ja säilyvien energiateknologioiden kehittämiseen ja parantamiseen, sellaisten jotka pitkällä aikavälillä ovat ainoita positiivisia vastauksia ilmaston muutokselle.

Olen ollut lähettämässä omasta organisaatiostani, Italian maanystävistä, kehotuksen   toiselle italialaiselle vapaaehtoisjärjestölle osallistua tapahtumiin jakamalla meidän huolemme ja he ovat juuri tuomassa esiin kampanjan ”Stacca la spina”  tarkoittaen ENELiä tässä yhteydessä. Itse asiassa samanaikaisesti kun me olemme täällä, Roomassa kampanja nimeltä ”Stacca la spina” osoittaa mieltään parlamentin ulkopuolella ja molemmat toiminnat tukevat toisiaan. Olisi mukavaa, jos saataisiin tietää enemmän yksityiskohtia oheisesta tapahtumasta Italiassa.

Me pyydämme, että Italian hallitus, korkean asemansa ja osakkuutensa voimalla, pyytää ENEL:iä luopumaan ydinvoimainvestoinneista, jotka ovat alkamassa Slovakiassa Mochovcein reaktorissa.
Sitä ei voi mitenkään hyväksyä, että italialaiset rasittavat muita kansoja sellaisella teknologialla, jonka he kieltävät omassa maassaan. Ja jatkavat kieltämistä: Minä muistutan Teitä, että  vahvasta suositusta oppositiosta johtuen, nykyään on mahdotonta löytää paikkaa sen ydinvoiman loppujätteen sijoittamiselle, joka on tuotettu muutamassa Italian ydinvoimalassa, ennen kuin kansanäänestys lopetti niiden toiminnan.

Arvoisa Suurlähettiläs

Se on erittäin todennäköistä, että myös muissa maissa tämä oppositio ilmaisee itsenä, osoittamalla että uusien reaktorien käyttö ei ole elinkelpoista. Tällä tavalla ENEL:in investoinnit voivat luoda taloudellista tappiota sen omistajille.

Kiitän Teitä etukäteen, että välitätte yllä olevat asiat ja pyynnöt hallituksellemme. Tähän yhtyvät myös ne osallistujat, jotka ovat liikkeellä täällä Suomessa. 

Ystävällisin terveisin
Maanystävät Italia
Laura Radiconcini 

.

Etusivulle
Päivitetty 8.11.2007