Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 

Riekkinen arvosteli uraanin palkkasotureita
Savon Sanomat 9.9. Eira Sallinen

Wille Riekkinen otti voimakkaasti kantaa uraanikaivoshankkeisiin kirkon piispainkokouksen avauspuheessaan.
  
Kuopion piispa Wille Riekkinen puolustaa voimakkaasti Kuopion hiippakunnan alueen uraanikaivoshankkeita vastustavia asukkaita. Uraanin valtaus- ja kairauslupia on myönnetty Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella ja Enossa, jonka seurakunnassa on noussut uraanikaivosta vastustava kansanliike, jolle piispa Riekkinen on antanut tukensa. 
Suomen luterilaisen kirkon piispainkokouksen avauspuheessaan Riekkinen ei säästellyt sanojaan uraanikaivoshankkeen palkkasotureista. 
- Jos uraanikaivoshanketta ajavat palkkasoturit loukkaantuvat vaikkapa lauseeseen: "On synti, jos ihmisen elämisen ehdot asetetaan vaakalaudalle", on todella heräämisen aika. 
- Tuntuu loukkaavalta, että omasta olemassaolostaan ja elämästään hätääntyneitä ihmisiä leimataan " tietämättömiksi". No, sen leimanhan olen saanut minäkin, kun olen omiani puolustanut kyseistä uraanikaivoshanketta, en siis koko vuoriteollisuutta, vastaan, hän totesi. 
- Mitä tuohon tietämättömyyteen tulee, niin on todettava, että alan kansainvälisten tutkijoiden, geologian professoreiden, käsillä olevien selvitysten ja vaikkapa valtiontalouden tarkistusviraston virallisten toiminnantarkastuskertomusten johdosta itse kunkin kansalaisen saatavilla on tarpeeksi materiaalia kannanmuodostukseen. 
Riekkinen mukaan tuon materiaalin perusteella voi todeta, että alan tutkijat ovat hyvin selvillä uraanikaivosten aiheuttamista vaaroista ihmisille, pohjavesille ja luonnolle. 
- Voi vai ihmetellä sitä, miten ja millä perusteella esimerkiksi Enon ja Kontiolahden alueiden valtaus- ja kairausluvat on saatu. Kovin hovikelpoiselta ei lopputulos ainakaan näytä. 
Päättäjien lisäksi Riekkinen suomi myös mediaa lähdekritiikin ja hankeanalyysin unohtamisesta uraanihankkeista uutisoidessaan. 
- Postikonttorijournalismissa vaaroja on vähätelty ja tilannetta seurattu tanssien pitkälti kaivosalan edustajien pillin mukaan. 
 
 
 

 

Etusivulle
Päivitetty 9.9.2008