Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 
Pielisjokiseutu 24.5.2007 

Rupilisko ei ollut vielä kutupuuhissa

Enon ja Kontiolahden luonnonystävät järjestivät viime lauantaina luontoretken uraanialueille. Päivä alkoi aamuvarhaisella linturetkellä Sorsasuolle ja Kortelammelle. Aamukahville kokoonnuttiin Kankivaaran Erän majalle, jossa reilu kolmikymmenpäinen osanottajajoukko jakaantui geologian ja biologian retkikunniksi.
Atomilouhoksella säteilyvalvontamittari näytti, ettei sinne kannata pidemmäksi aikaa leiriytyä. Geologian harrastajat vierailivat lisäksi Kyykässä kuparikaivoksella, kyaniittilouhoksella sekä liippakivitehtaalla. Kiperä- ja Surmakoski kuohuivat vielä tulvan vallassa olevassa Kuusojassa mallikkaasti. Sinisuohaukka puolusti reviiriään kosken ratatöyräällä..
Biologiajoukkue tutustui suo- ja kosteikkoluontoon. 37 erilaista sammalta tunnistettiin. Rupikonna löytyi, mutta rauhoitettu erittäin uhanalainen rupilisko ei ollut aloittanut vielä kutuaan ja piileskeli vielä varvikossa.
Korvasieniä löytyi kiitettävästi, sää suosi retkeläisiä ja keskustelu uraanikysymyksistä kävi päivän aikana vilkkaana. Lopuksi tarjolla oli lämmin sauna erämajalla. 

Luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja, tutkija Teemu Tahvanainen kertoo rupikonnan elintavoista. Kuva: Matti Pihlatie

 
 

Etusivulle
Päivitetty 27.5.2007