Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 

Tiedote 11.10.2006 

 

KTM teki päätöksen uraanivaltauksesta Enon ja Kontiolahden rajalle 10.10. Myönteinen päätös oli odotettu, vaikka ei toivottu. Asia käsiteltiin nykyisen kaivoslain mukaan, joka ei anna muuta mahdollisuutta. Enon ja Kontiolahden kuntien lausunnoissa myös noudatettiin lakia. Molemmat kunnat totesivat, että valtaukselle ei ole kaivoslain mukaisia esteitä, Eno pienin poikkeuksin. Lausunnoista vedetty tulkita, että kunnat kannattaisivat valtausta ei siten pidä paikkaansa.

Iso joukko valtausalueen maanomistajista on valmiita valittamaan päätöksestä. Valitusta valmistellaan yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja maassamme eri puolella olevien uraanikaivosten vastaisten kansanliikkeiden asiantuntijoiden kanssa. Nyt tehty linjaushan on ennakkopäätös, jonka mukaan KTM toimii jatkossa.

Mikäli päätös saa joskus lainvoiman edellytämme, että ennen tutkimustoiminnan käynnistymistä alueelle tehdään seurantasuunnitelma. Suunnitelmassa tulee määritellä miten valtaaja toteuttaa luonnonsäteilystä ihmiselle aiheutuvien mahdollisten haittojen ja pohjavesien pilaantumisen seurannan yhteistyössä säteilyturvakeskuksen ja ympäristöhallinnon kanssa. On myös välttämätöntä, että ympäristöviranomaiset valvovat tarkkaan muiden ympäristölakien toteutumista alueella.

Kansanliike tulee seuraamaan hyvin tarkkaan jokamiehen- ja maanomistajan oikeuksilla valtauksen vaikutuksia. Vastustamme uraanikaivosten tuloa Pohjois-Karjalaan kaikin mahdollisin laillisin keinoin.

Järjestämme vielä tänä syksynä tukikonsertin Joensuussa, toteutamme ympäristötaideteoksen valtausalueella ja kysymme maakunnan kansanedustajaehdokkaiden kannat uraanikaivoshankkeisiin. Olemme varautuneet vuosia kestävään kamppailuun.

Uraanikaivosten vastainen kansanliike Pohjois-Karjalassa
Avoin kokous 11.10.2006 Joensuu

Lisätietoja antavat:

Tuomo Tormulainen, Kontiolahti, 050 323 4368, tuomo@tormunet.fi
Marja-Liisa Tanninen, Eno, 050 371 0035, marjaliisa.tanninen@jippii.fi 
 ja

http://uraanitieto.tormunet.fi
 

 
Etusivulle
uraanitieto @ tormunet.fi 

Päivitetty 7.8.2006