Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 
HS 20.1.2007 Pääkirjoitus
Ranskalainen mittakaavavirhe

Kauppa- ja teollisuusministeriö hylkäsi ranskalaisen Areva/Cogeman valtaushakemukset, joiden tarkoitus oli selvittää uraanikaivoksen edellytykset Porvoossa, Pernajassa, Askolassa, Pukkilassa, Myrskylässä, Nummi-Pusulassa, Somerolla ja Kolarissa.

Valtaushakemukset koskivat yksin Uudellamaalla lähes 180:tä neliökilometriä. Lapissa yhtiö haki valtauslupaa yhteensä 36 valtausalueelle; yksi valtausalue on neliökilometrin laajuinen. Samassa yhteydessä ministeriö antoi luvan kanadalaisomistuksessa olevalle Namuralle selvittää radon-tutkimuksilla uraanikaivoksen mahdollisuutta Kuusamossa runsaan kahdeksan neliökilometrin alueella.

Ministeriön hylkäävät päätökset on otettu huojentuneina vastaan Uudenmaan kunnissa, ja hylkäävälle kannalle olikin hyvät perustelut. Ranskalaisyhtiön tapa toimia valtaushakemuksissaan oli kuin karikatyyri siirtomaa-ajoilta. Se yritti saada valtaukset Suomessa ennennäkemättömän laajaan alueeseen hakemuksilla, joita voi luonnehtia ylimalkaisiksi.

Yhtiön tapa toimia saattaa olla yleisestikin käytössä esimerkiksi Kanadan ja Australian harvaan asutuilla alueilla, joilla uraania louhitaan. Tiheään asutuissa uusimaalaisissa kunnissa yhtiön toimintatapa herätti yksimielisen vastaliikkeen. Yhtiö puolusti lähes parinsadan neliökilometrin laajuisia valtaushakemuksiaan sillä, että laaja alue mahdollistaisi riittävät geologiset tutkimukset. Ministeriö tulkitsi valtaushakemuksen yritykseksi estää kilpailijoiden tulo Suomeen. Kanadalaisen Namuran aikeet ovat tarkkuudessaan toista luokkaa.

Valtaushakemukset nostavat myös esiin tarpeen nopeasti uudistaa jo 42 vuotta vanha kaivoslaki. Uuden lain tulee ottaa nykyaikaan sopivalla tavalla huomioon omaisuudensuoja, elinkeinovapaus sekä ympäristö- ja terveysnäkökohdat. 
 


 
Etusivulle
uraanitieto @ tormunet.fi 

Päivitetty 21.1.2006