Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 
HS 19.8.2006, Mielipide

Miksi virkamiehet vaikenevat uraanikaivoshankkeista?

Uraanikaivosten vastustajat järjestävät yhä uusia kokouksia eikä ihme: viranomaiset panttaavat tietoa ja pelot lisääntyvät.
Uraanin pelätään saastuttavan pohjavedet ja vesistöt ja louhoksien olevan valtavia avokaivoksia, omaisuudesta maksetaan nimellinen korvaus, elinkeinot menevät ja alueelle jää vain jätettä ja säteilyä. Pelot ovat jo jumiuttaneet tonttikaupan Itä-Uudellamaalla.
Epäluulo ja huhut leviävät eikä ole vaikeata ennustaa, että uraanikaivokset ovat eräs tulevien eduskuntavaalien pääteemoista ainakin Uudenmaan itä- ja länsiosassa, Lapissa, Kuusamossa ja Enossa. Näissä on Cogemalla ja parilla muulla yhtiöllä valtaus- tai varaushakemus.
Miksi kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiehet ovat hiljaa kuin muuli? Miksi aina kärkkäät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus eivät virka mitään? Missä ovat yleensä niin valppaat Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, Maan ystävät ja muut, joilta kaikilta riittää loputtomasti tarmoa ja potkua esimerkiksi susien suojelemiseksi?
Eikö ihmisten hyvinvointi olekaan yhtä tärkeää? Nyt tarvittaisiin nopeasti faktaa hankkeista. Uraanin ei pitäisi liueta veteen eikä siten saastuttaa vesiä, kun uraani viedään pois niin eikö vaarallinen radonsäteily vähene ja niin edelleen?
Miksi asiassa ollaan salamyhkäisiä? Onko Cogemalla, jolla on kytköksiä Olkiluoto 5 rakentavaan yhtiöön, salaisia sopimuksia viranomaisten kanssa?
Miksi peliä ei vihelletä poikki ja uusita kaivoslakia ottaen huomioon uuden perustuslain ja hallintomenettelylain vaatimukset? Virkamiehiltä ja vastuullisilta ministereiltä odottaisi pikaisia tietoja hankkeista ja niiden vaikutuksista.
     
KAI WESTMAN
Helsinki ja Nummi-Pusula
 

Etusivulle
uraanitieto @ tormunet.fi 

Päivitetty 19.8.2006