Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta

Helsingin Sanomat tiistaina 11.10.2006

 

Helsingin seudun mökkiläiset vastustavat Länsi-Uudenmaan uraanivaltauksia
Ranskalaisyhtiö haluaa tutkia Nummi-Pusulan ja Someron kallioita

NUMMI-PUSULA. Länsiuusmaalaisen kunnan valta- ja paikallisteillä ei jää epäselväksi, mitä mieltä asukkaat ovat ranskalaisen Arevan (aikaisemmin Cogema) suunnitelmista, jotka koskevat mahdollisen uraanikaivoksen maaperäselvityksiä.
     
Joka toisessa puhelin- tai sähkötolpassa on tiukan kielteinen kanta: Ei uraanikaivoksille. Osa maanomistajista ilmoittaa portinpylväässä, ettei kaivos sovi ainakaan heidän pihapiiriinsä.
     Areva julkisti tiistaina hakemuksensa, joka koskee noin 50 neliökilometrin suuruista valtausta. Valtausalueista 35 neliökilometriä on Nummi-Pusulan puolella ja 15 Somerolla. Tiloja alueilla on yhteensä lähes 400.
     
Arevan suunnitelmat ja valtaushakemus ovat tulleet yllätyksenä ainakin osalle kuntien kesäasukkaista.
     "Meiltä on pimitetty tietoa. Siitä ei ole tiedotettu juuri lainkaan. Kysymyksessä on kuitenkin iso asia. Yritykset voivat vaihtaa omistajaa tai hävitä, mutta kaivoslouhokset pysyvät tuhansia tai satojatuhansia vuosia", kaivoshankkeita vastustava Riikka Levonen totesi.
     Kovinkaan salaisesti ei Areva tosin ole toiminut. Hankkeista ilmoitettiin julkisesti jo viime vuoden puolella. Nummi-Pusulan kuntakin on jo ehtinyt ottaa hankkeeseen kielteisen kannan. 
     Tieto ei ole kuitenkaan tavoittanut Nummi-Pusulan ja Someron kesäasukkaita. Heitä on tuhansia lähinnä Helsingistä ja muulta pääkaupunkiseudulta.
     
Tietoa valtauksesta tarjottiin Nummi-Pusulassa tiistaina kolme kertaa. Areva kertoi ensin suunnitelmistaan tiedotusvälineille. Tilaisuus oli suljettu, eikä kuulijoiksi hyväksytty kansanedustaja Heidi Hautalaa (vihr) tai Nummi-Pusulan kunnanjohtajaa Eero Soiniota.
     "Meillä oli yksityisen yrityksen järjestämä tilaisuus. Emme halunneet sinne ulkopuolisia", perusteli Arevan Suomen-yhtiön toimitusjohtaja Osmo Kaipainen.
     Kun ovet eivät auenneet Leppäkorven työväentalolle Arevan tilaisuuteen, kansalaiset kertoivat näkemyksistään parin tunnin kuluttua samassa paikassa.
     Illalla oli vielä kyläyhdistyksen järjestämä tilaisuus. Siellä Areva ja kyläläiset kohtasivat.
     Maanomistajat eivät halua mailleen Arevan koneita.
     "Apea tunnelmahan tässä on. Kumma, että yhtiö halua haluaa näille Suomen sydänmaille. Eihän tästä ole Helsingin keskustaan kuin 60 kilometriä", Kalervo Oksanen totesi.
     
Valtaushankkeen vastustajien mielestä Arevan johto on jo ilmoittanut, että se ei edistä hanketta, jos asukkaat vastustavat.

Kaipaisen mukaan sanontaa on vääristelty. "Meidän johtomme on käyttänyt ilmaisua People of Finland (suomalaiset). Se on laajempi käsite kuin asukkaat."
     "Jos kauppa- ja teollisuusministeriö myöntää valtausluvan, teemme porauksia ja koelouhintaa. Niistä neuvotellaan maanomistajien kanssa", hän selvittää
 

Etusivulle
uraanitieto @ tormunet.fi 

Päivitetty 3.9.2006