Uraanitietoa Pohjois-Karjalasta
 
 
Uraanikaivosten vastustajat vaativat kaivoslain pikaista uudistusta
Julkaistu: 5.8.2006 20:08 
Lieksa. 

Uraanikaivoksia vastustavien kansalaisjärjestöjen ja yksityisten ihmisten sanoma päättäjille oli lauantaina selvä. Se on "ei" uraanikaivoksille ja "kyllä" vanhan kaivoslain uudistamiselle. 

Uraanikaivosten vastustajat ympäri Suomea kokoontuivat Kolille Lieksaan yhdistääkseen voimansa. 
Kaksipäiväisen kokoontumisen tarkoitus on luoda yhteinen valtakunnallinen strategia. 

"Tämän kokoontumisen tarkoitus on jakaa kokemuksia, jottei kaikkien tarvitsisi ottaa asioista selvää yksin. Samalla yhdistämme verkkopalveluitamme ja jaamme töitä", kertoo kansalaisaktivisti Tuomo Tormulainen. 
Hän on yksi kokouksen järjestäjistä. Hän asuu ranskalaisen Cogema-kaivosyhtiön tekemän Eno-Kontiolahti-varauksen lähellä Pohjois-Karjalassa. Eno-Kontiolahti-varauksesta on tulossa ennakkotapaus uraanikaivosyritysten uudelle valtausryntäykselle Suomeen.

Yrityksen varaushakemus on parhaillaan kauppa- ja teollisuusministeriön käsiteltävänä, ja päätöstä odotetaan elokuussa. Jos varaushakemus hyväksytään, Cogema pääsee tekemään tutkimuksia alueella. 
"Meitä on kyllä kuultu, mutta vielä ei tiedä, vaikuttaako se mitenkään Cogeman hakemukseen. Alueella on maanomistajia runsaat 50, ja tällä hetkellä vain yksi heistä kannattaa kaivoksen perustamista. Myös naapurit ja lähialueiden asukkaat vastustavat hanketta", Tormulainen sanoo.

Tormulainen ei päästäisi yritystä edes tutkimaan maaperää. "Parempi ampua yritykset heti alas, koska uraania täällä on, ja he kyllä keksivät keinot millä päästä aloittamaan kaivostoiminta."

Uraaninvastustajien kokouksessa puhui myös kansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Pentti Tiusanen (vas), joka oli paikalle saapuneiden kanssa samoilla linjoilla."Kaivoslaki on auttamattomasti vanhentunut. Se ei sisällä kansalaisten eikä heidän järjestöjensä oikeutta vaikuttaa elinympäristöönsä. Lisäksi se on muun muassa Suomen perustuslain vastainen", Tiusanen sanoi puheessaan. 

Kaivoslaki tekee uraanin etsinnästä lähes jokamiehen oikeuden. Se antaa uraania etsiville yrityksille mahdollisuuden etsiä ja käyttää hyväksi esiintymiä toisen maanomistajan alueella muutamin poikkeuksin.

Kaivoslain uudistustyö on menossa, mutta hitaasti. Se ei auta Kolille kokoontuneita useaa sataa huolestunutta. Heidän mailleen, naapuriin tai lähialueelle ovat ulkomaiset ja kotimaiset uraaninetsijät jo ehtineet tehdä varauksia

 
Etusivulle
uraanitieto @ tormunet.fi 

Päivitetty 7.8.2006